Cara Mulakan Bisnes Online

Cara Mulakan Bisnes Online

Sejak kos sara hidup semakin meningkat, ramai yang mula mencari cara untuk mulakan perniagaan sambilan tanpa kos ataupun dengan modal yang minima. Hari ini min akan kongsikan beberapa cara mulakan bisnes online.

Perniagaan online telah menjadi satu trend di Malaysia. Rata-rata individu pada hari ini merasakan membeli secara online bukan sahaja menjimatkan masa, malah banyak kos yang boleh dijimatkan jika membeli-belah secara online.

Ini beberapa langkah yang boleh anda jadikan sebagai rujukan sebelum memulakan perniagaan online.

  • Ketahui kehendak pasaran
    – Amat penting bagi peniaga-peniaga online untuk membuat kajian kehendak pasaran terlebih dahulu untuk mengetahui “market demand” berbanding menggunakan perasaan atau tindakan yang syok sendiri.
  • Produk
    – Selepas dah ketahui kehendak pasaran, seterusnya anda perlu share apa produk yang anda jual? Apa kelebihan dia? Produk anda boleh selesaikan masalah apa? Apa sahaja yang relevan dengan produk anda.
  • Platform
    – Bila anda dah tentukan apa produk atau perkhidmatan yang hendak dijual, tibalah masa untuk anda pilih apa platform yang mahu digunakan.
    – Terdapat banyak platform yang dapat digunakan bagi memulakan perniagaan online. Namun anda perlu tahu platform yang mana sesuai digunakan dan anda juga mestilah biasa dan tahu cara menggunakan platform tersebut.
    – Contoh platform / channel pemasaran adalah :
    – Facebook
    – Instagram
    – Group Whatsapp
    – Pinterest
    – Twitter
    – Minisite dan banyak lagi
  • Pemasaran
    – Produk dah ada. Platform pun kita dah pilih. Sekarang masanya untuk kita mula mempromosikan produk kita. Setiap platform ada teknik promosi yang tersendiri.
  • Upload Content
    – Analogi ringkas, bila dah ada kedai, mestilah ada barangnya. Betul tak? Kalau tak kosong je kedai kita.
    – Samalah dengan anda punya digital platform ni. Wajib ada content. Content ni ibaratnya seperti barang barang di kedai anda tadi. Content marketing sangatlah penting!

– Antara content yang wajib anda buat :
Intro– Perlu share sikit pasal produk yang anda jual. Jual apa? Servis ke? Apa yang anda tawarkan. Barulah customer boleh ‘kenal’ dengan produk anda

Cara Mulakan Bisnes Online
Facebook Page Coastal Dim Sum HQ
Cara Mulakan Bisnes Online
Instagram Coastal Dim Sum HQ

Produk – Perbanyakkan tentang kelebihan produk. Tapi jangan hardsell saja ye. Kena selang selikan dengan content content yang lain.

Content tentang kelebihan produk Coastal Dim Sum

Testimoni – Testimoni ni sangat penting. Mostly, orang membeli disebabkan emosi. Mereka terinspirasi dengan feedback feedback daripada customer yang lain. Silap silap customer pun nak jadi agent bawah anda pula. Kan dah dapat bonus kat situ 🙂

Testimoni – Testimoni ni sangat penting. Mostly, orang membeli disebabkan emosi. Mereka terinspirasi dengan feedback feedback daripada customer yang lain. Silap silap customer pun nak jadi agent bawah anda pula. Kan dah dapat bonus kat situ :)
Testimoni Coastal Dim Sum
Testimoni Agent Agent Coastal Dim Sum

Secara ringkasnya sebelum anda memulakan perniagaan online, pertama sekali perkara yang perlu anda lakukan adalah mengkaji terlebih dahulu produk yang mendapat permintaan pasaran yang tinggi seperti Coastal Dim Sum ni. Dan yang penting jangan jual produk bermusim.

Berminat untuk sertai bisnes Coastal Dim Sum?

Whatsapp 0199800769 / 0199170769 dan Team kami akan hubungi anda dengan segera. Juga boleh lawati FB Page kami Coastal Dim Sum HQ .

Klik link wasap untuk keterangan lanjut http://wasap.coastaldimsum.com/BlogAgent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *