Cara Kukus Coastal Dim Sum

Cara Kukus Coastal Dim Sum

Dim sum bermaksud ‘Touch Your Heart’ ataupun dikenali juga sebagai hidangan hidangan kecil yang sering dimakan sambil meminum teh.

Dim Sum sesuai dihidang sewaktu sarapan, makan tengahari, minum petang dan makan malam. Boleh juga dihidang sebagai hidangan utama ataupun sebagai pencuci mulut. Banyak khasiat yang terdapat didalam dim sum. Maka tidak hairanlah ianya menjadi antara menu kegemaran semua.

Bukan itu saja, dari segi penyediaannya juga sangat mudah dan ringkas. Ada yang masak dengan cara kukus, digoreng dan juga ditambah ke dalam masakan. Tak perlu carikan bahan lain dah. Dengan Coastal Dim Sum semua boleh.

Ada yang kukus menggunakan periuk pengukus biasa, ada yang gunakan pengukus elektrik, dan yang canggih kukus melalui microwave. Tapi harini min nak share cara cara kukus dim sum menggunakan pengukus elektrik.

Caranya senang dan mudah saja.

Jom kita start!

Cara Santai Sediakan Coastal Dim Sum

Langkah 1 :
Kelebihan Coastal Dim Sum adalah menggunakan ramuan segar yang terpilih sahaja. Anak anak pun boleh nikmatinya. Pastikan jenama Coastal Dim Sum baru beli.

Langkah 2 :
Keluarkan dim sum dari peti. Kalau rajin, defrost dulu. Kalau tak, boleh kukus dalam keadaan beku je. Bergantung pada tahap kerajinan masing masing ye.

Langkah 3 :
Ok sementara tu masukkan air kedalam pengukus elektrik dan didihkan. Boleh guna pengukus buluh ataupun pengukus biasa. Bergantung pada keperluan masing masing. Letak dan susun Coastal Dim Sum ke dalam pengukus dan tutup pengukus.

Oh ye dim sum beku perlu dikukus sedikit lama dalam masa 20 minit. Kalau yang dah defrost hanya kukus sekejap sahaja dalam 5-10 minit.

Setelah masukkan dim sum ke dalam pengukus, biarkan ianya masak mengikut waktu yang ditetapkan. Sambil tunggu dim sum masak tu, boleh kemas kemas rumah. Jadi takde lah alasan tak cukup masa nak buat kerja lain kan.

Langkah 4 :
Okey dah siap kukus, ambil pinggan kesayangan anda, dan keluarkan dim sum dari pengukus. Sedia untuk dihidang dan dimakan seisi keluarga.

Nak lagi sedap makan bersama sos pedas dan sos manis dim sum.

Cara Kukus Coastal Dim Sum

Selamat menjamu selera!

Berminat untuk tempahan Coastal Dim Sum?

Whatsapp 0199800769 / 0199170769 dan Team kami akan hubungi anda dengan segera. Juga boleh lawati FB Page kami Coastal Dim Sum HQ .

Klik link wasap untuk keterangan lanjut http://wasap.coastaldimsum.com/BlogAgent

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *